Studio LUNA
Studio LUNA

Články

Cesta za vlastním zdravím


Přestože se dnes všude užívá slov zdravá výživa ve všech pádech, vesměs nevíme, co si vlastně pod tímto slovním spojením máme představit.

V knihkupectvích sice najdeme kuchařské i naučné knihy plné receptů na zdravou výživu, ale předkládají se nám zde vzájemně si odporující informace. Knihy však mají jedno společné - ve všech se dočteme, že jimi propagovaná výživa je zdravá. Bohužel za zdravou výživu jsou dnes vydávány prokazatelně škodlivé potraviny, obsahující chemické látky a bílý rafinovaný cukr. Když tuto myšlenku dovedeme ad absurdum, celou řadu nemocí můžeme označit za nemoci ze „zdravé výživy“ – viz televizní reklamy na „zdravé svačinky pro děti“ a na druhé straně přibývající dětský diabetes. Co je tedy správně? Dělit stravu na rostlinnou a živočišnou? Syrovou a vařenou? Stravovat se podle krevních skupin? Vařit podle televizních pořadů s herci a zpěváky? Nebo vařit zdravá jídla pro zdravý sex?

Když naše děti opustí rodný dům a začnou bydlet sami, většinou si s sebou přinesou v lepším případě stravovací návyky z domova, pokud je vůbec někdo naučil vařit, v horším případě jsou zde rychlá občerstvení, fastfoody, bistra s hamburgery a hranolky, nebo tolik oblíbené těstoviny s kečupem a sýrem, které jsou rychlé a dobré a přeci také zdravé, ne? Ale kdo dnes podá kvalitní informace o tom, proč, jak a kdy připravovat určité pokrmy? Všude se to jen hemží radami odborníků všeho druhu. A důsledek? Mnozí lidé s nadějí, že kupují zdraví, ve velkém nakupují cizokrajné ovoce, rychlené zeleniny, předražené stoprocentně účinné potravní doplňky. Vůbec se nezajímají o to, kde ovoce dozrálo, zda v přírodě nebo v dozrávacích halách, zda zelenina je z přírodního prostředí, nebo z továrních skleníkových hal a zda je potrava dnes vůbec schopná dát lidem energii a odolnost vůči nemocem.

Měli bychom si včas uvědomit, že zelenina pěstovaná ve skleníku nám nemůže dát jinou energii než zase jen pro život ve skleníku.

Se změnou ročního období většinou změníme šatník. Jen blázen by chodil v létě v kožichu a v zimě v kraťasech a triku s krátkým rukávem (ale najdou se i tací). Změna šatníku nám nepřijde divná, ale jídelníček je u většiny lidí pořád stejný. Ať je léto nebo zima, na talíři najdeme řízek, hranolky, gulášek … jen snad v létě přidáme více zmrzliny a ledových nápojů a v zimě zase rozšíříme jídelníček o vánoční hodování. Je nám úplně lhostejné, jestli je minus 10 nebo plus 30. Dnešní moderní doba je dobou hysterie a chaosu. Je dobou reklam a sloganů

„hlavně si užít a dobře se bavit“. Ani výživa není ušetřena. Hlavně rychle, ušetřit čas. Hesla typu „omezte cukr“, „zvyšte podíl zeleniny“, „jezte více vlákniny“ postrádají přesné informace. Zvláště časopisy pro ženy jsou plné lákavých fotografií receptů a překombinovaných chuťových paskvilů. Potřebujeme akčnost, dynamiku a drama i v našich ústech. Už neřešíme to, že čím více akčnosti dáváme našim chuťovým buňkám, tím více a silnějších podnětů budou po nás požadovat. Na druhé straně je to i doba nových nemocí a přibývajících depresí. Skoro každý v dnešní době bere nějaká antidepresiva. Mít deprese a brát antidepresiva je dnes normální. Bohužel se to už týká i malých dětí.

Stravu doma připravují stále především ženy. Velmi často se setkáváme s názorem, že je vaření nebaví a že je to ztráta času a že by volný čas dokázaly využít smysluplněji. Ale jsou to právě ženy, v jejichž rukách je zdraví celé rodiny. Ať chceme nebo nechceme, to, co jíme, se odráží v našem tělesném i duševním stavu a tím pádem i v pohodě celé rodiny.

Často slýcháme: „Nemoc vás zastaví“, „Nemoc vám pomůže pochopit“, ale je opravdu každá nemoc posel? A pokud ano, která to tedy je, když podle západního lékařského číselníku existuje nepřeberné množství nemocí, ale podle východních filozofií existuje jen pět skupin tzv. nemocí? Opravdu je jen pět druhů nemocí a od nich se odvíjí další oslabení a další problémy. Ne víc. Nejdříve kašlu, mám problémy s plícemi, když neposlechnu signály těla a neupravím stravu pro element kovu, tj. pro plíce a tlusté střevo, tak přijde další problém s kůží. A lékař se mě snaží přesvědčit, že vše je náhoda, a že jsem chudák, který nemůže nic změnit. Hlavně se mě snaží zastrašit. Prevence? Co to je za slovo? Máte pocit, že lékaři podporují prevenci? Choďte na preventivní prohlídky.

Rakovina, cukrovka, vysoký tlak. Co dělat, abychom se jim vyhnuli? To nám lékař neřekne. Vyslechneme si jen suché konstatování: „Nic jsme vám nenašli. Přijďte za půl roku.“ Čekáme tedy, až něco přijde? Řekne lékař něco o prevenci stravou? Zažili jste někdy stravu v nemocnici? Dietní párky, dietní sýry, diety podle čísel. Pak se dostaví dietní nemoci a my dostaneme „dietní léky“. Vše se vším souvisí. Vše jsou spojené nádoby. Něco jako preventivní či léčebná strava? Lékař si poťuká na čelo. Ale ona existuje. Jmenuje se makrobiotika. Je to systém, který existuje pět tisíc let a my se ho znovu od základů učíme.

 


« zpět



„Kuchyň je nejsložitější laboratoří na světě. Odtud můžete zabíjet nebo uzdravovat svého muže. Učinit své dítě bystrým a inteligentním, milence vášnivým. Z kuchyně ovládáte svoji rodinu. Jde jen o to, abyste poznali vliv jednotlivých potravin a přípravy jídla.“

(Aveline Kushi)

facebook

Mobilní telefon: 602 545 523
e-mail: luzna@studio-luna.cz

Ing. Dagmar Lužná
IČO: 472 07 914

Konzultace probíhají ve Studiu LUNA na adrese Kateřinská 9, Olomouc (po předchozím objednání).