Studio LUNA
Studio LUNA

Články

Jaro, jarní očista, jarní půsty


Jaro je tady, pozná se to nejen podle kalendáře, ale hlavně podle toho, že se na sebe víc mračíme, urážíme se a nebavíme se spolu, prohlubují se nám vrásky mezi obočím a napovrch lezou zasuté křivdy a šrámy, o kterých jsme si mysleli, že jsou už dávno vyřešené. A jak praví klasik, kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. A tak místo abychom hledali chybu u sebe, obviňujeme kdekoho za kdeco a pomlouváme a nic nám není dost dobré. Není to nic jiného, než že otěže a vládu převzalo nejen jaro, ale i játra se žlučníkem. A to nám dává pěkně zabrat. Nejen že jsme tzv. vnitřně nespokojeni a nevíme proč, často bez příčiny boucháme dveřmi, brbláme, pláčeme, křičíme, zvyšujeme hlas svůj i zvuk rádia a nic nám není dost dobré.

A jak už křičel i Trautenberk v krkonošských večerníčcích, že i to „kyselo je moc kyselý“ – křik je známka obrovské přetíženosti jater z tzv. dobrého a hojného jídla. A právě na to kyselé kyselo bychom se měli v jarním ročním období velmi zaměřit. Tzv. kvásek, který se připravuje ze žitné mouky a vody a nechá se tři dny zkvasit, je vlastně taková základní dochucovací surovina při přípravě krkonošského kysela. Je to polévka z kořenové zeleniny zahuštěná kváskem ze žitné mouky a pomůže právě pročistit játra, odbourat stres a tzv. se celkově uvolnit.

Recept na kyselo je k dispozici ke stažení na mých stránkách, případně v mých kuchařkách.

Dalším jarním počinem, kterým si velmi ulevíme, je půst. Jakýkoliv – ať už jednodenní, třídenní čí týdenní, kdy buď nekonzumujeme nic, nebo doměkka uvařenou celozrnnou rýži s mrkví a lžící kvašeného zelí, všem vyprávíme, jak nám to nesmírně chutná, i když nám rýže někdy leze i ušima. Při půstu popíjíme teplou vodu s citronem po doušcích po celý den. A kdo vydrží, ten vyhraje. Výsledkem jsou nejen čistá střeva, lepší pleť, ale hlavně úsměv na tváři. Zaprvé jsme to dokázali a zadruhé, se nemračíme na okolí a tím leckdy vzbuzujeme dotazy, cože nám to tak pomohlo? Půst je totiž ta nejlepší kosmetika, jakou si můžeme naordinovat na zlepšení pleti. Tím, že zbavíme tělo různých tuků, hlenů, toxických látek, či jiných usazenin, se pročistí nejen střeva ale i pleť.

Pokud z nějakých důvodů nejíme kyselo, či si nenaordinujeme půst, tak alespoň dbáme na to, aby naše cesta vedla co nejčastěji do čisté přírody. Když potkáme pampelišku, či sedmikrásku, nebo bršlici, tak jí hezky poděkujeme, že pro nás vyrostla a šup už ji připravíme na talíř. Také kopřivy a špenát z nich je vynikající jarní delikatesou. Snažíme se také zařazovat na talíř vše, co klíčí, zelená se a roste právě jen na jaře.

Jaro je úžasná doba, doba vzkříšení, doba nového života, doba nového pohledu. Jaro, to je začátek energie, která zde koluje tisíce let pořád stejně, ale stále nově.

Krásné jarní dny přeje Dagmar Lužná

 


« zpět



„Kuchyň je nejsložitější laboratoří na světě. Odtud můžete zabíjet nebo uzdravovat svého muže. Učinit své dítě bystrým a inteligentním, milence vášnivým. Z kuchyně ovládáte svoji rodinu. Jde jen o to, abyste poznali vliv jednotlivých potravin a přípravy jídla.“

(Aveline Kushi)

facebook

Mobilní telefon: 602 545 523
e-mail: luzna@studio-luna.cz

Ing. Dagmar Lužná
IČO: 472 07 914

Konzultace probíhají ve Studiu LUNA na adrese Kateřinská 9, Olomouc (po předchozím objednání).